Hyper-V Dynamic Memory İzlenmesi ve Yönetilmesi

Windows Server 2008 R2 SP1 ile gelen en büyük yeniliklerden biri olan Dynamic Memory özelliği ile sanal makinelerimize değişken miktarda (ihtiyacı kadarı) bellek atayabiliyor ve sanal makinelerimizin yoğun iş yükü altında kullandığı bellek miktarının artabilmesini sağlıyorduk. Bu özelliği kontrol eden ve tetikleyen arka plandaki bileşenler aşağıda belirttiğim kaynakta kısaca ele alınmış. Ben de biraz daha kısaltarak sizlere sunmak istedim.

Hyper-V üzerinde çalışan sanal makineleri veya genel olarak konuşmak gerekirse Hyper-V ile çalışan tüm bileşenler ve kaynakları Performans Monitor ile izleyebiliyoruz. Performans sayaçları yada tetikleyicileri ile de belirli değerler üstüne çıktığı anda aksiyon aldırabiliyoruz. İşte Hyper-V’nin Dynamic Memory özelliği de arka planda bu sayaç ve tetikleyiciler yardımı ile devreye giriyor ve ihtiyaç olan bellek miktarını belirleyerek, ihtiyaç duyan sanal makinenin kullandığı kaynağı arttırıyor.

Bir sanal makine için anlık ayrılan bellek miktarını izlemek için aşağıdaki linkte yazan Data Collector Set’leri olusturabilir (4b) ve eger herhangi bir sorun olusursa – sanal makinenin istenilenden daha çok bellek kullanması yada Dynamic Memory aktif edildiğinde ayrılan bellek miktarında tutarsızlık gibi – yine aynı linkten (troubleshooting) çözüm adımlarına ulaşabilirsiniz.

http://technet.microsoft.com/en-us/library/ff817651(WS.10).aspx

Kaynak: http://blogs.technet.com/b/kevinremde/archive/2012/01/20/tracking-hyper-v-dynamic-memory-so-many-questions-so-little-time-part-6.aspx

Bu yazı Hyper-V kategorisine tarihinde tarafından gönderildi.

Ertan Gülen hakkında

Ertan Gülen 1986 istanbul doğumludur. 7 yılı aşkın süredir bilişim sektörünün içerisinde farklı rollerde görev almaktadır.Bilge Adam BTA‘da eğitmenlik ve danışmanlık görevlerinin ardından bir süre Microsoft Türkiye’de Sanallaştırma ağırlıklı olarak System Center ürün ailesi, Forefront Güvenlik ailesi ve Server ailesi hakkında İş Ortakları Teknoloji Danışmanı olarak görev almıştır. Şuan ise Aptec Türkiye’de Symantec yedekleme ve arşivleme ürünleri üzerine sistem mühendisi olarak çalışmaktadır Windows 8 araştırmakta ( ? ), Sanallaştırma Mimarileri, Cloud Computing ve System Center ürünlerine kafa yormaktadır. Günümüz koşullarında hızla değişen teknolojiye ayak uydurma bahanesi ile Windows Live Messenger ve diğer sosyal platformlardan uzak durmaya çalıştığı için kendisine mail yolu ile ertan.gulen [at] msn [dot] com adresi ile ulaşabilirsiniz. Sahip olduğu sertifikalar: HPCI, MCT, MVP Virtual Machine, vExpert (2011)

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir