Hyper-V Genel

Hyper-V nedir?

Hyper-V, önceki kod adıyla Viridian, Windows Server 2008’in anahtar bir özelliği olan, hypervisor tabanlı teknolojidir. Ölçeklendirilebilir, güvenilir ve yüksek düzeyde erişilebilir bir sanallaştırma platformudur. Bu teknoloji, Microsoft’un kullanıcılara ve iş ortaklarına sanallaştırma için mümkün olan en iyi işletim sistemini sağlamak üzere sürdürdüğü girişimlerin bir parçasıdır.

Windows hypervisor nedir?

Hyper-V’nin anahtar bir bileşeni olan Windows hypervisor, aynı anda birden fazla işletim sisteminin, yapılandırmasında değişikliğe gidilmeden tek bir host bilgisayar üzerinde işletilmesine olanak tanıyan, donanım ve işletim sistemi arasındaki ince bir yazılım katmanıdır. Basit bölümleme işlevsellikleri sunmasıyla beraber, aynı zamanda bölümler arasındaki güçlü izolasyonun muhafaza edilmesi görevini de üstlenir. Herhangi bir üçüncü taraf makina sürücüsü barındırmadığından dolayı, sahip olduğu minimal saldırı yüzeyiyle Eskiımsal olarak güvenli bir mimariye sahiptir.

Hyper-V müşterileri için ne türde avantajlar sağlıyor?

Üretim sunucusu konsolidasyonu, iş sürekliliği yönetimi, yazılım test etme ve geliştirme, son olarak da bir dinamik veri merkezinin geliştirilmesi gibi kilit sanallaştırma senaryoları için Hyper-V, kullanıcılarına ideal bir platform sağlar.
Hyper-V, ideal bir sanallaştırma platformunun sağlaması gereken anahtar nitelikler olan, ölçeklendirilebilirlik, yüksek performans, güvenlik, esneklik ve yönetilebilirlik niteliklerini sunar. Ölçeklendirilebilirlik ve yüksek performans niteliklerini, çoklu misafir işlemci desteği, 64-bit misafir ve host desteği gibi destekleyici özellikler yoluyla; güvenilirlik ve güvenlik niteliklerini hypervisor mimarisi yoluyla; esneklik ve yönetilebilirlik özelliklerini, sanal makinaların bir fiziksel hosttan diğerine hızlı geçişi gibi destekleyici özellikler yoluyla ve System Center Virtual Machine Manager ile bütünleşerek sağlıyor.

Microsoft, Hyper-V’li Linux işletim sistemlerini desteklemeye devam edecek mi?

Evet, Hyper-V dahilinde misafir işletim sistemi olarak belirli Linux dağıtımlarını işleten kullanıcılar için Microsoft, bütünleşme bileşenleri ve teknik destek sağlayacaktır. Şu anda SUSE Linux Enterprise Server 10 SP2 ve SP1 x86 ve x64 Sürümleri için Beta Linux bütünleşme bileşenleri kullanılabiliyor. Bu bileşenleri kullanılarak, Xen-etkin Linux, VSP/VSC mimarisinin avantajından faydalanabiliyor ve daha üstün performans sağlıyor. Beta Linux Integration bileşenleri, http://connect.microsoft.com/ adresinden indirilebiliyor.

Peki ya belirli Linux dağıtımları dışında kalanlar?

Kullanıcılarımızdan gelen görüş ve isteklere kulak vermeye devam ediyor ve diğer Linux dağıtıcıları ile çalışmaya devam ediyoruz. Bu konu hakkında daha fazla bilgiye ve güncel haberlere ulaşmak için lütfen Supported Guest OS (Desteklenen Misafir İşletim Sistemi) sayfasına bir göz atın.

Hyper-V’nin özellik setini kısaca açıklayabilir misiniz?

Hyper-V’ye ait yeteneklerden bazıları, x64 host ve misafir desteği, bir çoklu işlemci platformunda misafir makinaları işletebilme, her sanal makina için geniş düzeyde bellek atama, bütünleşik sanal düğme desteği ve sanal makinaların host’lar arasında geçişini minimum aksama süresiyle sağlayabilme yeteneğidir. Hyper-V beta kapsamındaki bu önemli yeni özellikler, hızlı geçiş ve yüksek kullanılabilirliği destekliyor, Hyper-V’nin bir Server Core görevi olarak işletilebilmesine olanak tanıyor ve Hyper-V’nin Server Manager’a uyum sağlıyor. Özelliklerin eksiksiz bir listesi için lütfen Hyper-V’nin başlıca özellikleri bağlantısına tıklayınız.

Kullanıcılar Hyper-V’ye nasıl geçecekler?

Yatırımlarını .vhd dosya formatına (bu, Virtual Server’a ait bir format olmasının yanında çok sayıda sağlayıcı lisans sahibi tarafından da kullanılıyor) yapan kullanıcılar, Hyper-V’ye geçme konusunda herhangi bir zorlukla karşılaşmayacak. Kullanıcılar Virtual Server’dan ya da VMware’den Hyper-V’ye sorun yaşamadan geçiş yapmak için, System Center Virtual Machine Manager dahilindeki V2V yeteneklerinden faydalanabilir, ya da geçiş çözümleri sunan Microsoft iş ortaklarıyla birlikte çalışabilirler.

Kaynak:  http://www.microsoft.com/turkiye/windowsserver2008/

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir