Kategori arşivi: Sanallaştırma

Sanallaştırma Hakkında Bilgi.

Server Core’da Hyper-V Console Kullanımı

Windows Server Core kurulumu yaptığınız takdirde yönetimsel anlamda herhangi bir grafiksel arayüze sahip olamıyorsunuz. Yönetim için uzak bir sunucudaki Hyper-V Manager, SCVMM konsolu yada RSAT ile Hyper-V Manager yüklü bir Windows 7 kullanmalısınız.

Aşağıda bahsedilecek eklenti ile kritik durumlarda Windows Server Core üzerinden de direk sanal makinenin arayüzüne erişebilirsiniz.

İlgili eklenti download linki: http://hvgc.codeplex.com/

Calışması için öncelikle Server core üzerinde aşağıdaki komutlar ile .NET Framework kurulumu yapmalısınız:

dism /online /enable-feature /featurename:NetFx2-ServerCore
dism /online /enable-feature /featurename:NetFx3-ServerCore

Sonraki adımlarda ise eklentinin ayarlarını yapmalı ve etkin hale getirmelisiniz. HVGC adlı bu eklenti ile;

  • Sanal makineyi başlatma
  • Sanal makineyi kapatma
  • Sanal makineyi bekletme
  • Sanal makine kaynak kullanımını izleme
  • Sanal makineye uzak masaüstü bağlantı (RDP) ile bağlanma

gibi seçeneklere sahipsiniz. Bu eklentiyi Windows Server Core üzerine kurulumun yanında Windows Server 2003/Windows XP ve üzeri işletim sistemlerinde kullanabilirsiniz.

Eklenti ile ilgili daha fazla bilgi, yazının kaynağı ve kurulum/yönetim adımları için:

http://www.altaro.com/blog/?p=249 ve http://hvgc.codeplex.com/ sitelerini ziyaret edebilirsiniz.

Özel Bulut Çözümü Olarak Hyper-V ve System Center

imageHosting firmaları özelinde yazılabilecek iken genel yaklaşalım konuya ve Özel Bulut kurulumlarında neden Windows Server 2008 R2 ve System Center tercih edilmeli konusunu tartışalım. Eklemeden edemeyeceğim bir nokta da bu yazı %99 oranında Windows Server ve yoğunlukla MS SQL, Exchange, Lync ve Sharepoint gibi Microsoft ürünlerinin tercih edildiği Türkiye BT altyapısı gözönünde bulundurularak yazılmıştır.

Özel Bulut, hizmetlerin ister firma bünyesinde ister bir iş ortağı (genellikle hosting firmaları) üzerinden alınmasıdır. Alınan hizmetin ne olduğundan ziyade nasıl olduğu daha kritik bir sorudur. Özel Bulut’un kendi kendine çalışabilen, esnek, ölçeklenebilen ve son kullanıcı tarafından yetkilendirilip kullanılabilen bir yapı olması alınan hizmetten daha önemlidir. Bu önemden yola çıkarak Özel Bulut kurulumları için tercih edilebilecek alternatif üreticiler ve alternatif bulut mimarileri mevcuttur.

Özel Bulut olarak PaaS Kullanımı: Tüm platformun servis olarak alındığı ve tüm altyapının yüklenici firma tarafından kontrol edilip yönetildiği mimaridir. Windows Azure buna güzel bir örnektir. Windows Azure anahtar teslim bir proje olarak düşünülüp ihtiyaç duyulan altyapının kullandığın kadar öde mantığı ile kiralanmasıdır.

Özel Bulut olarak Iaas Kullanımı: Altyapının servis olarak sunulduğu mimaride firma ihtiyaçlarını karşılayacak olan tüm bileşenler ve katmanlar hizmetlerinizin çalışma şeklini değiştirecek şekilde dizayn edilebilir. Microsoft Windows Server 2008 R2 Hyper-V ve System Center ile kurulmuş olan bulut yapısı tam, kapsamlı ve uçtan uca bir çözüm sunuyor. Aslında Microsoft ile kurulun özel bulut yapılarının farkı da burada karşımıza çıkıyor. Piyasadaki tüm bulut çözüm sağlayıcıları arasında yanlızca Microsoft ile bulutun sunduğu gücü tamamiyle kullanabilirsiniz.

Windows Server 2008 R2 Hyper-V

logo-hyperv-280x60

Özel Bulut mimarileri için olmazsa olmaz iki bileşenden biri sanallaştırma diğeri de yönetimdir. Bütünleşik bir yapıdan bahsedildiğinde sanallaştırma altyapısı performans,maliyet ve yönetilebilirlik etkenleri göz önüne alınarak tercih edilmelidir.Windows Server 2008 R2 Hyper-V ile kurulacak olan sanallaştırma platformu Hyper-V 2.0’ın Servis Paketi 1 ile kazandığı artıları da kullandığı takdirde :

  • Sanal sunucularınızın taşınabilirliğini sağlamak,
  • Sanal sunucularınızın kaynak kullanımını düzenlemek,
  • Sanal sunucularınızın merkezi yönetime katılmasını sağlamak

gibi başlıca kazanımlar olacaktır.

Daha detaylı bilgi için Hyper-V Bulut Dağıtım Kılavuzlarını okuyabilirsiniz.

System Center ile Yönetim

logo-systemcenter_280x85

System Center yönetim çözümleri ile veri merkezinizde bulunan fiziksel, sanal ve bulut ortamlarınızı entegre bir şekilde, düşük maliyet ve çevik bir yapı ile yönetebilirsiniz.System Center ürünlerini kullanmak özel bulut yapınızda size aşağıdaki yararları sunacaktır:

  • Tüm özel bulut kaynaklarınız bir havuz üzerinden yönetilecektir.
  • Kritiş iş yükleri için ölçeklenebilirlik kazanacaksınız.
  • System Center Orchastrator ile tüm yapınızı otomasyon sistemi ile yönetebilir ve daha istikrarlı çalışan yapınızı 7×24 izleyebilirsiniz.
  • Çoklu işletim sistemi ve farklı donanım desteği ile veri merkezlerinde esneklik kazanabileceksiniz.

System Center ürünleri ile ilgili daha fazla bilgiye erişmek ve deneme sürümlerine ulaşmak için Microsoft Özel Bulut sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Microsoft Özel Bulut Çözümleri hakkında daha detaylı bilgi için technet edge üzerinden konu ile ilgili videolara erişebilirsiniz

Kaynaklar:

1. http://www.microsoft.com/virtualization/tr/tr/private-cloud-get-started.aspx

2.http://www.microsoft.com/turkiye/cloud/cloudpowersolutions/private_cloud.aspx#private_cloud.aspx#tab3-tabs

3. http://blog.microsoft.com.tr/ozel-bulut-nedir.html

Özel Bulut Nedir?

Microsoft Bulut Bilişim’e sunduğu kapsamlı yaklaşımla, buluttan kendi şartlarınıza göre en yüksek gücü sağlamanıza olanak tanır. İster kendi veri merkezinizde, ister bir servis sağlayıcıyla, isterseniz de Microsoft veri merkezlerinde – ve ister Özel Bulut, ister Genel Bulut veya da Servis olarak Yazılım ortamında – Microsoft size kendi iş ortamınıza özel ihtiyaçlarınızı karşılamak için en uygun bulut bilişimi kullanma imkanı esnekliğini ve kontrolünü sağlar.

Özel Bulut, bulut servislerinin sizin organizasyonunuza özel kaynaklarca sunulmasıdır ve bu kaynaklar kurumunuzun içinde veya dışında da barındırılabilir. Özel Bulut ile, Genel Bulutun kendi kendine kullanım, ölçeklenebilirlik ve elastiklik faydalarını kazanırken; kaynakların size özel olması sayesinde ek kontrol ve uyarlanabilirlik özelliklerine de sahip olursunuz.

Özel Bulut’ta, bulut servisleri iki modelde sağlanabilir; Servis Olarak Altyapı (IaaS) ve Servis Olarak Platform (PaaS). IaaS’la beraber altyapı kaynakları (ağ, depolama, işlem) servis olarak kullanılabilirken, PaaS ise tüm uygulama platformunu servis olarak sunar.

Microsoft hem Özel hem de Genel Bulut kurulumları için Iaas ve PaaS çözümleri sunar. Bu yazımda, Microsoft IaaS çözümlerine odaklanıp, müşteri ile iş ortaklarımıza IaaS kurulumunu kolaylaştıracak programlar bütünü olan Microsoft Hyper-V Cloud hakkında bilgi vereceğim.

Windows Server 2008 R2, Microsoft Hyper-V, ve Microsoft System Center ile hemen Özel Bulutunuzu oluşturabilirsiniz. Bu altyapı, Windows Server Active Directory kimlik çerçevesi ve Hyper-V sanallaştırma kapasitesini içeren Windows Server platformu ve System Center’in uçtan uca servis yönetimi yetenekleri tabanlıdır.

System Center Virtual Machine Manager Self-Service Portal 2.0 ile veri merkezi kaynaklarının gruplanmasını, atanmasını, provizyonunu ve kullanımın takip edilmesini kolaylaştırılarak çeşitli iş gruplarının altyapıyı servis olarak tüketmeleri sağlanır.

Hyper-V Cloud Kurulum Seçenekleri

Hyper-V Cloud Kurulum Rehberleri

Kurulum Çeşidi: Özelleştirilmiş

Kendi bulut altyapınızı kurmak istediğinizde, Microsoft size IaaS’ı hayata geçirmek için birçok rehber sağlar. Bu rehberler, Özel Bulutların tasarımı, kurulumu ve çalıştırılması ile ilgili en iyi uygulamaları içerir ve Microsoft’un 82’den fazla ülkede gerçekleştirdiği çeşitli müşteri çalışmalarında edindiği tecrübeler tabanlıdır. Bu rehberleri kullanarak ve geniş ekosistemdeki iş ortaklarıyla çalışarak, var olan altyapınıza kendi özelleştirilebilir Özel Bulut ortamını tasarlayabilir ve kurabilirsiniz.

Hyper-V Cloud Fast Track

Kurulum Çeşidi: Önceden tasarlanmış

Microsoft pazar lideri birçok servis sağlayıcı ile çalışarak Özel Bulut oluşturmak için referans mimari olan Microsoft Hyper-V Cloud Fast Track’i oluşturdu. Fast Track konfigürasyonları; Microsoft yazılımlarını, birleştirilmiş rehberleri; işlem, ağ ve depolama için OEM iş ortaklarının onaylanmış kurulumlarını ve diğer katma değerli yazılım bileşenlerini içerir.

Hyper-V Cloud Servis Sağlayıcıları Programı
Kurulum Çeşidi: Barındırılan
IaaS kurulumunuzu kurum dışında barındırılan bir ortamda çalıştırmak istiyorsanız, Microsoft size Hyper-V Cloud Servis Sağlayıcıları programını sunuyor. Bu program, barındırma sağlayıcılarının bulut servisi platformlarını Microsoft teknolojileriyle kolayca kurmalarını sağlamak için tasarlanmıştır. Bu program aracılığıyla, dünyanın birçok farklı yerinden farklı barındırma sağlayıcılarıyla çalışarak IaaS’ın faydalarından yararlanabilir ve bu sağlayıcıların sunduğu ek ölçek ve kapasiteden faydalanabilirsiniz.
Hyper-V Cloud Accelerate Programı
Bulut kurulumunuza başlamanıza yardımcı olmak için Microsoft birçok IaaS test ve kurulum çalışmalarına yatırım yapmaktadır. Hyper-V Cloud Accelerate Programı iş ortaklarımız veya Microsoft Servis iş grubu ile çalışan müşterilerimiz için tasarlanmıştır ve bulut değerlendirme, kavram kanıtı ve kurulum çalışmalarını desteklemek için tasarlanmıştır. Bu program, bulut ortamları kurulum ve testlerinin riski, maliyetleri ve kurulum sürelerinin azaltılmasına yardımcı olur.

Daha fazla bilgi için http://www.microsoft.com/hyper-vcloud adresini ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak: http://blog.microsoft.com.tr/ozel-bulut-nedir.html

Yazar:Kadir Şener

Windows Server Üzerinde RSAT Aktif Edilmesi

Windows Server işletim sistemlerine Windows 7 gibi istemci makinelerinden baglanmak icin Remote Server Administration Tools (RSAT) kulanabilirsiniz. Bu çözüm ile kişisel Windows 7 makinenizden serverları, içinde kurulu olan Hyper-V ve diğer rolleri yönetebilirsiniz.

Peki bir server’a başka bir server üzerinden bağlanmak isterseniz? O zaman durum aslında çok daha basit oluyor zira server işletim sistemlerinde Administration Tools hali hazırda var olduğundan sadece uzak yönetim kısmını aktif etmeniz yetecektir. Bu işlemleri de aşağıda yazan komutlar ile gerçekleştirebilirsiniz (örnek Hyper-V yönetimi için):

ServerManagerCmd -install RSAT-Hyper-V

ServerManagerCmd -install RSAT-Clustering

Bu arada unutmadan ekleyelim Windows Server 8’de çoklu sunucu yönetme özelliği bütünleşik olarak defaultta geliyor.

Unable to obtain the lock on virtual disks. Problem çözümü.

Virtual Server 2.0 olan bir sanal makinenizi başka bir VMware ESX 3.5 veya VMware başka bir server sürümüne mevcut VM taşımak istediğinizde almış olduğunuz, “Unable to obtain the lock on virtual disks” problem aşağıdaki gibi giderebilirsiniz.

Taşınacak olan vmdk disk bulunduğu dizinde “.lck”  uzantılı dosyayı silerek problemi çöze bilirsiniz.

Sanallaştırma Nedir? Sanallaştırma Öncesi ve Sonrası

Fiziksel kaynağımızı, ihtiyacımız doğrultusunda istediğimiz kadar mantıksal parçalara bölerek, toplam sunucu verimliliğini optimize etmeye sanallaştırma deniyor. İş gücü kaybını ve maliyetleri azaltmasının yanı sıra sanallaştırma, işletmelere yüksek verimlilik ve esneklik sağlıyor.  Sanallaştırma kısaca fiziksel bir yapıyı alıp mantıksal hale getirmektir.

Sanallaştırılmış bir bilgisayar temelde sadece bir sabit disk dosyasıdır. Bununla beraber sabit diskinizdeki bu dosya, aslında bir yedekleme (backup) dosyası olarak da sayılabilir. Yani bu dosyayı (işletim sistemi ve içindeki uygulamaları) istediğiniz yere taşıyıp sonradan sanal makineye tekrar kopyalayarak çalıştırabilirsiniz. Sanallaştırma çeşitlerini ise şöyle sıralayabiliriz: Sunucu Sanallaştırması, Uygulama Sanallaştırma, Sunum Sanallaştırması, Masaüstü Sanallaştırması ve Depolama Sanallaştırması.

Düşünün bir sistem odasında 100 tane fiziksel server var. Bu serverlerin çalışması için elektrik, birbirleri ile haberleşme için kurulan network cihazları, rack kabinlerin kapladığı alan, soğutma giderleri, arızalandığı zaman ayırdığınız bütçe bakım giderleri peş peşe eklediğiniz zaman cebinizi yakacak tutarda bir rakam ortaya çıkacaktır. Oysa serverlerinizi Sanal ortama taşımış olsaydınız 100 tane sunucuyu bir rack dolaba sığdırarak bakım elektrik soğutma ve kapladığı alandan doğan giderler büyük oranda azalacaktır. 4 adet fiziksel server, bir network disk havuzu ile 100 adet serverı sanal olarak kontrol edebilirsiniz ve yönete bilirsiniz. BT çalışanları için en büyük kabus bir serverın bozulması ve yeniden kurulması işlemidir.Sanal sistemde ise mevcut serverın yedeklerini belirli zamanlarda alıyorsanız, bozulan serverın yerine yenisini koymanız en fazla 30 dakika sürmektedir.Ayrıca sanal ortama taşıdığız serverleri fiziksel ortama fiziksel ortamdaki serverleri sanal ortama kolayca taşıyabilirsiniz.
Okumaya devam et

Hyper-V’li Sanallaştırma: Özellikler

Hyper-V, kullanıcıların altyapılarını sanallaştırmalarına ve bu sayede giderlerini azaltmalarına yardımcı olan, güvenilir bir sanallaştırma platformu sağlar. Minimum saldırı yüzeyi bulunduran ve bir Server Core rolü olarak kullanılabilen ince mikrokernel hypervisor mimarisine sahiptir. Bütünleşik System Center yönetim araçlarıyla kullanıcılar, hem fiziksel hem de sanal kaynakları yönetmek amacıyla tek bir araç seti kullanabilirler. Bu araç setinin BT altyapısına kolaylıkla bağlanabilmesi sayesinde kullanıcılar; mevcut yama ve yapılandırma ayarlarını, yönetim ve destek araçlarını, süreçlerini kullanmaya devam edebilirler. Windows Server 2008’in bir özelliği olarak sunulan olağanüstü bir değer de kullanıcıların Microsoft iş ortakları tarafından sunulan kapsamlı bir çözüm ağına ulaşabilmeleri, mevcut IT Pro beceri setlerini kullanabilmeleri ve Microsoft tarafından sağlanan geniş destekten faydalanabilmeleridir.


Okumaya devam et

Hyper-V Genel

Hyper-V nedir?

Hyper-V, önceki kod adıyla Viridian, Windows Server 2008’in anahtar bir özelliği olan, hypervisor tabanlı teknolojidir. Ölçeklendirilebilir, güvenilir ve yüksek düzeyde erişilebilir bir sanallaştırma platformudur. Bu teknoloji, Microsoft’un kullanıcılara ve iş ortaklarına sanallaştırma için mümkün olan en iyi işletim sistemini sağlamak üzere sürdürdüğü girişimlerin bir parçasıdır.

Windows hypervisor nedir?

Hyper-V’nin anahtar bir bileşeni olan Windows hypervisor, aynı anda birden fazla işletim sisteminin, yapılandırmasında değişikliğe gidilmeden tek bir host bilgisayar üzerinde işletilmesine olanak tanıyan, donanım ve işletim sistemi arasındaki ince bir yazılım katmanıdır. Basit bölümleme işlevsellikleri sunmasıyla beraber, aynı zamanda bölümler arasındaki güçlü izolasyonun muhafaza edilmesi görevini de üstlenir. Herhangi bir üçüncü taraf makina sürücüsü barındırmadığından dolayı, sahip olduğu minimal saldırı yüzeyiyle Eskiımsal olarak güvenli bir mimariye sahiptir. Okumaya devam et

Hyper-V’li Sanallaştırma

Windows Server 2008 Hyper-V ile Tanışın

Donanım sanallaştırma olarak da bilinen sunucu sanallaştırması; sunduğu ciddi ekonomik avantaj nedeniyle BT dünyasının en popüler konularından biri haline gelmiştir. Sunucu sanallaştırma, size çok sayıda işletim sistemini tek bir sanal makina üzerinde sanal makinalar (VM) olarak işletme olanağı tanır.
Sunucu sanallaştırma sayesinde, potansiyelinin altında işlettiğiniz çok sayıda sunucu makinaına atanmış iş yüklerinizi, daha az sayıda makina üzerine aktarabilirsiniz. Daha az sayıda makina kullanımı, daha düşük düzeyde donanım, enerji ve yönetim giderleri sağlayarak maliyetleri azaltmanızda yardımcı olabileceği gibi, aynı zamanda daha dinamik bir BT altyapısı oluşturmanıza da imkan tanıyabilir.

Okumaya devam et

Microsoft Hyper-V: Giriş, Özellikler ve Kurulum

Windows Server 2008′in release olması ile birlikte IT sektöründe yepyeni bir sayfa açıldı diyebiliriz. Microsoft’un merakla beklenen ikinci bombası ise hiş şüphesiz with hyper-v ürünler.

Hyper-v teknolojisi artık RTM durumda ve kullanıma hazır. İlerleyen günlerde Hyper-V için bir lansman yapılması da planlanıyor.

Diğer Windows server hizmetleri ile birlikte sunucu sanallaştırma çözümü olarak sunulacak olan hyper-v içeren Windows Server 2008 işletim sistemleri, sunduğu özellikler yanında fiyat avantajıyla da gerçekten dikkate değer durumda.

Hyper-v için ücretsiz gelen bir özellik demek hiçte yanlış olmaz çünkü hyper-v içeren Windows Server 2008 sürümleri ile hyper-v içermeyen yani Windows Server 2008 without hyper-v sürümleri arasında 21$ gibi komik bir fark olacağı bilgisi var.

Hyper-v teknolojisi ile; aynı fiziksel sunucu üzerinde birden fazla işletim sistemi çalıştırabilir, fiziksel kaynakları (cpu, ram, storage vs..) sanal sistemler arasında paylaştırabilir, yük dengelemesi ve disaster recovery senaryoları tasarlanabilir, tamamen esnek ve daha dinamik IT alt yapıları oluşturabiliriz.
Okumaya devam et

Sanallaştırma Nedir – 2

Sanallaştırma, bilgisayarlara bakış açımızı 180 derece değiştirecek bir buluştur. Bilgisayarların yarattığı bambaşka bir dünyayla karşılaşacağımız bilinmeyen sularda dolaşıyoruz. Kendi dünyamız içindeki bu küçük, yeni dünyanın ortaya çıkışını son yıllarda birbiri ardına çıkarılan çok çekirdekli ve hızlı işlemcilere borçluyuz aslında.

Sanallaştırmanın İngilizcesi olan Virtualization’ı muhtemelen daha önce duymuşsunuzdur. Intel bu teknolojiden neredeyse iki yıldır bahsederken, rakibi AMD de bu konuda boş durmuyor. Ama Enterprise mimarisi (sanallaştırmanın damgasını vuracağı düşünülen ortam) hakkında derin bilgileriniz olduğuna inanıyorsanız bile, daha yolun başında olduğunuzu söylememiz gerek. Bu yol öyle bir yol ki bugün sizin bilgisayarlara bakışınızı değiştirecek bir potansiyele sahip. Okumaya devam et

Sanallaştırma hakkında bilmeniz gereken 10 şey

Sanallaştırma terimi son birkaç yıl içerisinde BT dünyasında oldukça moda haline gelmiş bir terimdir. 1 Mart’ta Windows Server 2008’in piyasaya sürülmesi ile birlikte bu popülarite daha da büyümüştür. Microsoft, 6 ay içerisinde Hyper-V sanallaştırma bileşeninin (resmi olarak Viridian denilen) de piyasaya çıkacağı vaadinde bulunmuştu. Tabii ki, sanallaştırma konusunda VMWare ve Citrix/XenSource ile ilgili katı rekabetin yanı sıra Microsoft’un önceden de Sanal Sunucusu ve Sanal PC’si vardı.

Tüm bu seçeneklerle birlikte, sanallaştırmaya cesur bir girişimde bulunmak gereğinden büyük ve kafa karıştırıcı bir adım olabilir. İşte bu makalede bir tertip planı yapmaya başlamadan önce sanallaştırma ve sanallaştırma yazılımı hakkında bilmeniz gereken birkaç şey üzerinde duracağız. Okumaya devam et

Geleceğin teknolojisi – Sanallaştırma

Aslında sanallaştırmadan bahsederken geleceğin teknolojisi olarak anlatmak yanlış. Çünkü neredeyse 40 yıldır varolan bir terim ve kullanım… Ancak, son dönemde yeni geliştirilen özellikler ve donanım teknolojileri sayesinde yeniden popüler oldu. Gelecekte özellikle iş uygulamalarında yıldızı parlak olacak. Okumaya devam et

Sanallaştırma teknolojileri için merkezi depolama neden önemlidir?

Merkezi depolama (iSCSI veya FC SAN gibi), birçok opsiyonel sanallaştırma özelliği için oldukça önemlidir. Örneğin; VMware HA (High Availability) ile sanal makineler merkezi paylaşımlı veri depolama sistemlerinde tutulur. ESX Server arızalandığında, bu sanal makineler merkezi paylaşımlı depolama sistemleri üzerinden verilere erişerek, diğer ESX ana sistemi üzerinden otomatik olarak yeniden başlatılır. Microsoft Hyper-V ile ise Hyper-V Manager MMC kullanarak sunucunuzu yönetebilirsiniz.

Anlık görüntü (Snapshot) nedir?

Anlık görüntü sanal işletim sisteminin “zaman görüntüsü içinde bir nokta”yı ifade etmektedir. Anlık görüntü, sanal makine diskleri, RAM ve çeşitli araçların, görüntünün alındığı tarihteki mevcut durumlarını içermektedir. Anlık görüntü ile sanal makinelerinizi, istediğiniz zaman, görüntü aldığınız zamandaki noktaya geri döndürebilirsiniz.

Farklı sanallaştırma tipleri nelerdir?

Sunucu Sanallaştırma – Birçok fiziksel sunucuyu, tek bir fiziksel sunucu üzerinde çalışan sanal sunucular olarak konsolide etme.

Masaüstü Sanallaştırma – Masaüstü bilgisayarlarının sanallaştırılmasını, veri merkezine taşınmasını, ardından son kullanıcılara LAN veya WAN üzerinden sunulmasını sağlayan teknolojiyi ifade etmektedir.

Ağ Sanallaştırma – Ağ sanallaştırma ile ağ “paylaştırılır” ve birden çok amaç için kullanılabilir. Sanal ağ ortamlarının bileşenleri arasında NIC(Network Interface Card), anahtar (switch), ağ depolama araçları, sanal ağ taşıyıcıları ve ağ ortamları yer alır.

Depolama Sistemleri Sanallaştırma – Depolama sanallaştırma ile verilerinizin disk / veri depolaması, sanal depolama sistemine konsolide edilir ve sanal bir depolama sistemi tarafından yönetilir. Depolama sistemine bağlı olan sunucular, verinin gerçekte nerede olduğunu algılayamaz.

Sanallaştırmanın temel yararları nelerdir?

Sanallaştırma teknolojilerini kullanarak birçok yarar sağlayabilirsiniz. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Fiziksel sunucuların sayısını azaltma
  • Veri merkeziniz için gerekli olan altyapı ihtiyacını azaltma (enerji, soğutma, alan, pil yedekleme, ağ geçiş portları, KVM portları)
  • Sunucular tek bir merkezden yönetilebildiği için yönetimsel ek yükü azaltma
  • Yeni sunucuları kolayca mevcut ortama ekleme kabiliyeti (yeni bir fiziksel sunucuyu eklemek günler hatta haftalar sürerken, sanallaştırma teknolojileri ile yeni bir sanal sunucu oluşturmak sadece birkaç dakika alır.)
  • Sanal sunucuların Donanım Bağımsızlığı- sanal sunucular donanım bağımsız herhangi bir sunucu üzerinde çalışabilir.
  • Konsolidasyon sayesinde daha “çevreci” bir veri merkezi & sunucu ortamı
  • Sunucularda daha az sahip olma maliyeti

Sanallaştırma Nedir?

Önceleri ara sıra duyduğumuz SANALLAŞTIRMA kavramı artık bilişim sektörü için yeni bir ivme noktası olmaya başladı. Bu konu ile ilgili, bilgilendirme amaçlı seminerlerden, eğitimlere kadar bir çok alanda faaliyetlere rastlamak artık sıradan hale geldi. Hatta sırf bu işi yapan şirketlerin kurulmasına kadar giden SANALLAŞTIRMA işi, artık vazgeçilmezler arasında yerini alıyor. Peki nedir bu sanallaştırma? Okumaya devam et

Sanallaştırma Teknolojileri

Günümüzde BT dünyası büyük bir değişim geçirmekte, bilinen birçok ezber bozulmaktadır. Dünyada enerji ve emtia fiyatlarının sürekli artıyor olması, küresel ısınma ve çevre kirliliği baskılarının her yerde hissedilmesi, irili ufaklı tüm kurum ve kuruluşlarda verimliliği birinci gündem maddesi yapmıştır.

Tasarrufun her alana yayılması, hem artan girdi maliyetlerine karşı tedbir hem de çevreye saygının ifadesi olarak kabul edilmektedir. Bu nedenledir ki, her sektörde üretilen tüm ürünler gözden geçirilmekte, beyaz eşyada daha az enerji tüketimi ve daha çevreci anlamına gelen “A Sınıfı” vurgusu yapılmakta, ABD’de bile büyük motorlu araçların üretimine son verilmekte, fosil bazlı yakıtlar yerine yenilenebilir enerji kaynakları üzerine çalışmalar yoğunlaşmaktadır.

Tüm dünyada bu hummalı çalışma sürerken, yeni nesil iş yapma kültürünün merkezinde duran bilgi teknolojileri endüstrisinin, bu trende cevabı sanallaştırma teknolojileri olmaktadır. Bu trend, bilgi teknolojilerinin kendine has özellikleri nedeniyle, daha önce öngörülmemiş ve kendi dinamikleri içinde gelişen çok fazla yan faydayı da beraberinde getirmiştir. Okumaya devam et