Kategori arşivi: SCVMM 2008

Server Core’da Hyper-V Console Kullanımı

Windows Server Core kurulumu yaptığınız takdirde yönetimsel anlamda herhangi bir grafiksel arayüze sahip olamıyorsunuz. Yönetim için uzak bir sunucudaki Hyper-V Manager, SCVMM konsolu yada RSAT ile Hyper-V Manager yüklü bir Windows 7 kullanmalısınız.

Aşağıda bahsedilecek eklenti ile kritik durumlarda Windows Server Core üzerinden de direk sanal makinenin arayüzüne erişebilirsiniz.

İlgili eklenti download linki: http://hvgc.codeplex.com/

Calışması için öncelikle Server core üzerinde aşağıdaki komutlar ile .NET Framework kurulumu yapmalısınız:

dism /online /enable-feature /featurename:NetFx2-ServerCore
dism /online /enable-feature /featurename:NetFx3-ServerCore

Sonraki adımlarda ise eklentinin ayarlarını yapmalı ve etkin hale getirmelisiniz. HVGC adlı bu eklenti ile;

  • Sanal makineyi başlatma
  • Sanal makineyi kapatma
  • Sanal makineyi bekletme
  • Sanal makine kaynak kullanımını izleme
  • Sanal makineye uzak masaüstü bağlantı (RDP) ile bağlanma

gibi seçeneklere sahipsiniz. Bu eklentiyi Windows Server Core üzerine kurulumun yanında Windows Server 2003/Windows XP ve üzeri işletim sistemlerinde kullanabilirsiniz.

Eklenti ile ilgili daha fazla bilgi, yazının kaynağı ve kurulum/yönetim adımları için:

http://www.altaro.com/blog/?p=249 ve http://hvgc.codeplex.com/ sitelerini ziyaret edebilirsiniz.

Özel Bulut Çözümü Olarak Hyper-V ve System Center

imageHosting firmaları özelinde yazılabilecek iken genel yaklaşalım konuya ve Özel Bulut kurulumlarında neden Windows Server 2008 R2 ve System Center tercih edilmeli konusunu tartışalım. Eklemeden edemeyeceğim bir nokta da bu yazı %99 oranında Windows Server ve yoğunlukla MS SQL, Exchange, Lync ve Sharepoint gibi Microsoft ürünlerinin tercih edildiği Türkiye BT altyapısı gözönünde bulundurularak yazılmıştır.

Özel Bulut, hizmetlerin ister firma bünyesinde ister bir iş ortağı (genellikle hosting firmaları) üzerinden alınmasıdır. Alınan hizmetin ne olduğundan ziyade nasıl olduğu daha kritik bir sorudur. Özel Bulut’un kendi kendine çalışabilen, esnek, ölçeklenebilen ve son kullanıcı tarafından yetkilendirilip kullanılabilen bir yapı olması alınan hizmetten daha önemlidir. Bu önemden yola çıkarak Özel Bulut kurulumları için tercih edilebilecek alternatif üreticiler ve alternatif bulut mimarileri mevcuttur.

Özel Bulut olarak PaaS Kullanımı: Tüm platformun servis olarak alındığı ve tüm altyapının yüklenici firma tarafından kontrol edilip yönetildiği mimaridir. Windows Azure buna güzel bir örnektir. Windows Azure anahtar teslim bir proje olarak düşünülüp ihtiyaç duyulan altyapının kullandığın kadar öde mantığı ile kiralanmasıdır.

Özel Bulut olarak Iaas Kullanımı: Altyapının servis olarak sunulduğu mimaride firma ihtiyaçlarını karşılayacak olan tüm bileşenler ve katmanlar hizmetlerinizin çalışma şeklini değiştirecek şekilde dizayn edilebilir. Microsoft Windows Server 2008 R2 Hyper-V ve System Center ile kurulmuş olan bulut yapısı tam, kapsamlı ve uçtan uca bir çözüm sunuyor. Aslında Microsoft ile kurulun özel bulut yapılarının farkı da burada karşımıza çıkıyor. Piyasadaki tüm bulut çözüm sağlayıcıları arasında yanlızca Microsoft ile bulutun sunduğu gücü tamamiyle kullanabilirsiniz.

Windows Server 2008 R2 Hyper-V

logo-hyperv-280x60

Özel Bulut mimarileri için olmazsa olmaz iki bileşenden biri sanallaştırma diğeri de yönetimdir. Bütünleşik bir yapıdan bahsedildiğinde sanallaştırma altyapısı performans,maliyet ve yönetilebilirlik etkenleri göz önüne alınarak tercih edilmelidir.Windows Server 2008 R2 Hyper-V ile kurulacak olan sanallaştırma platformu Hyper-V 2.0’ın Servis Paketi 1 ile kazandığı artıları da kullandığı takdirde :

  • Sanal sunucularınızın taşınabilirliğini sağlamak,
  • Sanal sunucularınızın kaynak kullanımını düzenlemek,
  • Sanal sunucularınızın merkezi yönetime katılmasını sağlamak

gibi başlıca kazanımlar olacaktır.

Daha detaylı bilgi için Hyper-V Bulut Dağıtım Kılavuzlarını okuyabilirsiniz.

System Center ile Yönetim

logo-systemcenter_280x85

System Center yönetim çözümleri ile veri merkezinizde bulunan fiziksel, sanal ve bulut ortamlarınızı entegre bir şekilde, düşük maliyet ve çevik bir yapı ile yönetebilirsiniz.System Center ürünlerini kullanmak özel bulut yapınızda size aşağıdaki yararları sunacaktır:

  • Tüm özel bulut kaynaklarınız bir havuz üzerinden yönetilecektir.
  • Kritiş iş yükleri için ölçeklenebilirlik kazanacaksınız.
  • System Center Orchastrator ile tüm yapınızı otomasyon sistemi ile yönetebilir ve daha istikrarlı çalışan yapınızı 7×24 izleyebilirsiniz.
  • Çoklu işletim sistemi ve farklı donanım desteği ile veri merkezlerinde esneklik kazanabileceksiniz.

System Center ürünleri ile ilgili daha fazla bilgiye erişmek ve deneme sürümlerine ulaşmak için Microsoft Özel Bulut sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Microsoft Özel Bulut Çözümleri hakkında daha detaylı bilgi için technet edge üzerinden konu ile ilgili videolara erişebilirsiniz

Kaynaklar:

1. http://www.microsoft.com/virtualization/tr/tr/private-cloud-get-started.aspx

2.http://www.microsoft.com/turkiye/cloud/cloudpowersolutions/private_cloud.aspx#private_cloud.aspx#tab3-tabs

3. http://blog.microsoft.com.tr/ozel-bulut-nedir.html

System Center Virtual Machine Manager 2008: Nedir, Neler Sağlar?

System Center ailesinin bir üyesi olan Virtual Machine Manager 2008 (VMM), başta Windows Server 2008 Hyper-V olmak üzere, Microsoft Hyper-V Server 2008, Virtual Server 2005 ve Vmware ESX Server 3.x ortamları tarafından bizlere sunulan hizmetlerden tam anlamıyla yararlanmak üzere tasarlanmış bir araçtır.

Yani sanallaştırma ortamlarını yönetirken kullanacağımız ve gerçekten elimiz ayağımız olacak bir araç.

Sunucu sanallaştırma piyasası son günlerde oldukça hareketli çünkü Microsoft firmasının hypervisor tabanlı sunucu sanallaştırma teknolojisi olan Hyper-V piyasadaki yerini almış durumda. ÇözümPark bilişim portalı olarak bizde bu konuda birçok uygulama makalesi yayınladık, seminerler düzenledik ve Hyper-V konusundaki gelişmeleri dünya ile aynı anda sizlere duyurduk.

Bildiğiniz gibi Hyper-V ile, aynı fiziksel sunucu üzerinde birden fazla sanal işletim sistemini, birbirinden bağımsız ve tabiri caiz ise birbirine değmeden çalıştırıp yönetebiliyoruz. Temelde amaçlanan sunucu konsolidasyon işlemini en iyi şekilde yerine getirebilen Hyper-V, aynı zamanda lisans, maliyet, sunucu yönetimi, güç tasarrufu, toplam sahip olma maliyetlerinin düşmesi gibi daha birçok konuda fayda sağlamaktadır. Ayrıca kısa süre önce duyurusu yapılan Hyper-V 2.0 ile birlikte daha bir çok yenilik ve özellik bizlerle olacak.

Ekim 2008′de RTM olan ve Kasım 2008 başında satın alınabilir duruma geçen System Center Virtual Machine Manager 2008, başta Hyper-V sunucular ve üzerinde çalışan sanal makineler olmak üzere birçok sanallaştırma ortamını yönetebilen bir araçtır. Yani artık farklı hypervisor’leri tek bir konsol üzerinden yönetebiliyoruz.

Yapımızdaki birden fazla Hyper-V server’ı, Virtual Server 2005′i, Vmware ESX Server’ları ve bu host sistemler üzerinde çalışan çok sayıda sanal makineyi yönetmek gün geçtikçe zorlaşmaktadır çünkü yapı giderek genişlemektedir. Bu noktada hayat kurtaran bir araç olan Virtual Machine Manager 2008 tüm sanallaştırma yapımızı tek bir konsol üzerinden yönetmemizi ve elimizdeki teknolojiden tam anlamıyla faydalanabilmemizi sağlamaktadır.

Virtual Machine Manager 2008′in en önemli özelliklerine göz atalım.

Birden Fazla Hypervisor Desteği:

Virtual Machine Manager 2008 ile aşağıdaki sanallaştırma platformlarını ve üzerinde çalışan VM (sanal makineleri) yönetebilmekteyiz.

Wndows Server 2008 Hyper-V ve VMs

Virtual Server 2005 ve VMs

VMware VI3

Ayrıca VMware VI3 (Virtual Center yoluyla) uyumluluğu sayesinde artık VMotion gibi özellikler desteklenmektedir (ESX’ler arası). Bunun yanında VMware sunucuları için Intelligent Placement gibi SCVMM’e özgü özellikler de kullanılabilmektedir. Okumaya devam et